Τα γραφεία ενοικιάσεις αυτοκινήτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική και πιθανόν προκύψουν κρυμμένα κόστη. Στο παρακάτω κείμενα θα εξετάσουμε αφενός γιατί προκύπτουν τα επιπλέον κόστη και αφετέρου τι πρέπει να προσέξουμε. Στην Αθήνα θα βρείτε πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, τα οποία εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό πελατών που καταφεύγουν στην ενοικίαση αυτοκινήτου για διάφορους λόγους:

  1. Tουρίστες, που επισκέπτονται την Αθήνα, για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη και έξω από αυτή.
  2. Eπαγγελματίες που ταξιδεύουν για δουλειά και θέλουν να κινηθούν με άνεση, ευελιξία και αξιόπιστο τρόπο.
  3. Έλληνες, που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός Αθήνας και βρίσκουν την ενοικίαση αυτοκινήτου πιο βολική ή άνετη λύση από το να χρησιμοποιήσουν δικό τους μέσο ή κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Επίσης για αρκετούς πελάτες ο λόγος που προχωρούν στην ενοικίαση είναι ότι ενδιαφέρονται για κάποιο ιδιαίτερο τύπο οχήματος, συνήθως κάποιο αυτοκίνητο πολυτελείας (ακόμα και αντίκες μπορείς να νοικιάσεις σήμερα!) ή για αυτοκίνητα μεγαλύτερης χωρητικότητας, όπως τα βαν, για μεγαλύτερες παρέες ή μεταφορές, καθώς και για αυτοκίνητα με ιδιαίτερες δυνατότητες, όπως είναι τα τζιπ.

enoikiaseis-jeep-athina
Πραγματικά η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα, φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να είναι μία συμφέρουσα και σωστή επιλογή, και όχι μόνο σε σχέση με το κόστος, αφού προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα. Και σίγουρα κάνοντας μία έρευνα αγοράς συναντά κανείς ποικίλες προσφορές και υποσχέσεις για πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ωστόσο πριν προβούμε στην ενοικίαση αυτοκινήτου καλό είναι να κάνουμε όχι επιφανειακή, αλλά προσεχτική έρευνα δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες και στις διατυπώσεις, γιατί συχνά πίσω από τις φθηνές τιμές υπάρχουν κρυμμένα κόστη, και καλούμαστε τελικά να πληρώσουμε παραπάνω από το κόστος που είχαμε υπολογίσει, και συμβαίνει η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενοικίασης να είναι κάποιες φορές παραπλανητική και επιπλέον σαν πελάτες έχουμε καμιά φορά την τάση να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα και να υποθέτουμε ότι οι όροι και πολιτική ενοικίασης θα είναι πάνω κάτω οι ίδιοι για τα διάφορα γραφεία και έτσι δε δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουμε σωστά τη σύγκριση των διαφορετικών τιμών που βρίσκουμε στην αγορά.
Άρα είναι σημαντικό όταν κανείς μπει στη διαδικασία ενοικίασης αυτοκινήτου, πριν αποφασίσει ποιο γραφείο από αυτά που υπάρχουν στην Αθήνα θα χρησιμοποιήσει, να δώσει προσοχή σε ορισμένους παράγοντες, για να είναι σε θέση να εκτιμήσει σωστά το κόστος που θα προκύψει, όπως βέβαια και την ποιότητα των υπηρεσιών– και για να το κάνει κανείς αυτό πρέπει να μπει στον κόπο να διαβάσει και τα ψιλά γράμματα!

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΚΡΥΦΑ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΗ

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι τα σημεία οπού διαφορετικά γραφεία ακολουθούν διαφορετική πολιτική και όπου είναι πιθανό να προκύψουν κρυφά ή επιπλέον κόστη είναι τα παρακάτω.

  • Καταρχήν, βρίσκουμε διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την πολιτική καυσίμων. Δηλαδή από κάποιες εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων παραλαμβάνετε το αυτοκίνητο με γεμάτο ντεπόζιτο και το παραδίδεται με άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι η χρέωση για τα καύσιμα περιλαμβάνεται ήδη στην τιμή ενοικίασης (αν δεν το έχετε αδειάσει δεν προβλέπεται αποζημίωση/επιστροφή για τα καύσιμα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει). Κάτι που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα το λίτρο βενζίνης/diesel θα σας χρεωθεί πιο ακριβά από αυτό που θα πληρώνατε σε ένα τοπικό πρατήριο καυσίμων. Ή, συνηθέστερα, αρκετές εταιρίες σας ζητούν να παραδώσετε το αυτοκίνητο με τόσα καύσιμα όσα είχε όταν το παραλάβατε (στην αντίθετη περίπτωση θα χρεωθείτε επιπλέον, άρα βεβαιωθείτε ότι έχετε την ευκαιρία να γεμίσετε το ντεπόζιτο πριν την παράδοση, και μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή).
  • Άλλο κόστος που μπορεί να προκύψει στην πορεία συνδέεται με την επιπλέον επιβάρυνση για οδηγούς νέους σε ηλικία ή που έχουν αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησης σχετικά πρόσφατα. Αρκετές εταιρίες αυξάνουν το κόστος για να έχουν περισσότερες εγγυήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες μην υποθέσετε απλώς ότι το κόστος θα είναι ίδιο επειδή δε σας αναφέρετε κάτι σχετικά. Δηλώστε το από την αρχή, για να είστε σίγουροι για το αν θα υπάρξει επιπλέον κόστος και ποιάς τάξεως θα είναι.
  • Διαφορές υπάρχουν και σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις μίας κράτησης. Ενημερωθείτε για το κόστος, πριν προκύψει η ανάγκη να τροποποιήσετε την κράτηση.
  • Κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσετε αναλόγως και με τη χρήση που θέλετε να κάνετε στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο είναι η πολιτική των χιλιομέτρων, αφού κάποιες εταιρίες σας επιτρέπουν να κάνετε απεριόριστα χιλιόμετρα ενώ άλλες βάζουν όριο, που αν ξεπεράσετε θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον κόστος.
  • Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να φουσκώσει την αρχική τιμή ενοικίασης είναι τα διάφορα προαιρετικά έξτρα, που πολλές φορές είναι απαραίτητα, για παράδειγμα τα βρεφικά καρεκλάκια, οι αντιολισθητικές αλυσίδες και άλλος αντίστοιχος εξοπλισμός. Ενημερωθείτε εγκαίρως για το κόστος τους.
  • Αν παραδώσετε το αυτοκίνητο σε άλλη τοποθεσία από αυτή που το παραλάβατε είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθείτε επιπλέον, και το κόστος αυτό καθορίζεται και ανάλογα με την απόσταση, δηλαδή αν το παραδώσετε σε άλλη πόλη ή χώρα το κόστος αυτό ενδέχεται να είναι αρκετά ή και ιδιαίτερα υψηλό, οπότε αξίζει να σχεδιάσετε το πώς θα κινηθείτε ή είναι πιθανό να κινηθείτε εκ των προτέρων και να ζητήσετε την αντίστοιχη ενημέρωση.

enokiaseis-autokinhton-kryfa-kosti

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ένα άλλο θέμα που σίγουρα πρέπει να προσέξετε είναι η πολιτική ασφάλειας, αφενός γιατί χωρίς αμφιβολία είναι ένα σημαντικό ζήτημα και αφετέρου γιατί χρησιμοποιούνται διάφορες ορολογίες για να περιγράψουν τους τύπους ασφάλειας που μπορεί να σας μπερδέψουν ή να σας παραπλανήσουν. Κάποιες φορές παρέχεται βασική ασφάλεια και υπάρχει επιπλέον κόστος, αν θέλετε να καλυφθείτε από μία ασφάλεια μεγαλυτέρου εύρους. Ενημερωθείτε για τις συνθήκες και όρους ασφάλισης έναντι κλοπής, έναντι υλικής ζημιάς, έναντι τρίτων προσώπων, έναντι σωματικής βλάβης των προσώπων που περιλαμβάνονται στην ασφάλιση.

Ένας όρος που θα συναντήσετε είναι ασφάλεια με απαλλαγή, που σημαίνει ότι για να απαλλαγείς από υπευθυνότητα σε σχέση με διάφορες περιπτώσεις ζημίας ή ατυχήματος χρεώνεσαι ανά ημέρα κάποιο επιπλέον κόστος. Πιθανό είναι να πρέπει να πληρώσετε επιπλέον για προσωπική ασφάλιση, καθώς και για κάθε επιπλέον οδηγό. Πολλές φορές στην ασφάλιση έναντι υλικής ζημιάς δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες βλάβες, και είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, όπως επίσης καλό θα ήταν να εξετάσετε το αυτοκίνητο για πιθανές βλάβες κατά την παραλαβή, για να αποφύγετε την περίπτωση να σας χρεωθούν αργότερα.

Επίσης μία πολιτική που εφαρμόζουν διάφορες εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων είναι να δεσμεύουν κάποιο ποσό από την πιστωτική σας κάρτα, πράγμα διαφορετικό από την χρέωση, που σε περίπτωση που το αυτοκίνητο επιστραφεί χωρίς να έχει υπάρξει ατύχημα , αποδεσμεύεται ή το ποσό χρεώνεται και αργότερα επιστρέφεται (εγγύηση).

Γενικά είναι γεγονός ότι δεν είναι μόνες οι φθηνές τιμές που θα κάνουν κάποιον να επιλέξει μία υπηρεσία, αλλά φυσικά και η ποιότητα, ή ίσως θα λέγαμε η σχέση ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών και τιμής. Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει την επιλογή του είναι σημαντικό να ξέρει τόσο τι υπηρεσίες θα του παραχθούν όσο και τι αντίτιμο θα του ζητηθεί να πληρώσει για αυτές. H INTRARENT – Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Αθήνα, θέλοντας να λειτουργεί πάντα στη βάση μίας σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την αρχή και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε οικονομικές τιμές χωρίς κρυφά κόστη, με απόλυτο σεβασμό στους πελάτες της και με απόλυτη διαφάνεια που τους δίνει την ικανότητα να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή τους.